Hår og styling

Slik vasker du håret riktig!

Slik vasker du håret riktig!

De fleste vasker håret altfor ofte. Gjerne flere ganger i løpet av uken og kanskje til og med daglig, uten å vite så mye om hvorfor man gjør som man gjør. 

Her kommer noen tips til hårvasken, slik at den skal holde så lenge som mulig.  

Hårvask har rett og slett blitt en vane for mange. Den har blitt en av de daglige rutinene på samme måte som kroppsvask og tannpuss, for å gi oss den “rene” følelsen. Men så viser det seg at det ikke er like gunstig for hår -og hodebunn. Du bør vaske håret maks 2 (-3) ganger i uken. Hvis du nå er en av dem som tenker «det vil aldri gå, jeg får så fort fett hår!» så skjønner jeg deg veldig godt. 

Fett hår er nødvendigvis ikke fett hår, det er en hodebunn som er i ubalanse. Det er en hodebunn som produserer for mye talg. Men hva er egentlig for mye talg? Hodebunnen prøver å kompensere fordi det beskyttende fettlaget som skal ligge der hele tiden blir vasket bort. Så man kan på mange måter si at kroppen gjør som den skal, produserer mer talg fordi det mangler.

Talgkjertlene våre ligger i huden og produserer olje for å beskytte huden mot å bli tørr, utvikle flass eller sprekke opp. Når man da vasker håret hyppig så fjerner man dette fettlaget som egentlig er til for å beskytte oss. Derfor lønner det seg å kutte ned på antall vask og heller legge inn litt ekstra tid når man først gjør det. Så blir både hår og hodebunn glad.

Er du av dem som ønsker et sunt og glansfullt hår, så følg tipsene nedenfor!

 

Temperatur

Det første man bør tenke på er temperaturen på vannet. Det skal ikke være for varmt, da dette kan være en medvirkende årsak til at håret blir tørt. Avslutter du utskyllingen i tillegg med kaldt vann, lukker du skjelaget i håret og det vil oppleves mer glansfullt.

 

Fukt håret tilstrekkelig

En annen ting som er viktig å tenke på, er at man fukter håret tilstrekkelig før sjamponeringen. Da vil sjampoen skumme bedre og dermed vaske bedre. Bruk derfor rikelig med vann! Det gjelder også når du skyller ut hårpreparatene, vær sikker på at alle rester er skyldt helt ut av håret. For hvis det blir liggende rester kan dette irritere hodebunnen og dermed gjøre håret fett.

 

Selve sjamponeringen

Mengden med sjampo man bør bruke er på størrelse med en femkroning sånn ca. Sjampoen fordeles først godt i hendene, før man masserer det inn i hele hodebunnen med fingerspissene. Husk at det skal skumme godt, hvis du ikke får til dette så stikk hodet kjapt under dusjen for å tilføre litt mer vann. Det er hodebunnen man bør konsentrere seg om, da det er her fettrester og talg samler seg.

Lengdene på håret skal henge løst og ikke løftes opp på hodet. Det kan føre til at håret ditt blir slitt og flokete. Ved å bruke litt tid på sjamponeringen og massere hodebunnen øker man samtidig blodsirkulasjonen som er meget viktig for hårets vekst, samtidig som det gir et sunt og friskt hår.

 

Vask håret 2 ganger

Vask alltid håret i to omganger. Den første runden med sjampo vil fjerne rester av styling-produkter og skitt, mens vask nummer to gjør håret skikkelig rent. Skyll deretter håret godt, slik at det er fritt for rester av sjampo.

 

Balsameringen

Så er tiden inne for å tilføre balsam. Husk å klemme ut overflødig vann først. Slik oppnår man best effekt av balsamen. Balsamen skal kun brukes i lengdene på håret. Ikke i hodebunnen, da ender man ofte opp med flatt og tungt hår. En god regel kan være å bruke balsam fra ørene og ned.

Det er denne delen av håret som har hengt på lengst, derfor er hårets naturlige og beskyttende lag mer slitt av. Årsaker til dette er for eksempel sol, varme, saltvann, kulde og tørt klima eller varmeverktøy. Det er derfor vi anbefaler å alltid bruke balsam hvis du har et hår som er legere enn 20 cm, fordi det trenger hjelp til å lukke skjelaget samtidig som det trenger smøring for å holde seg friskt.

 

Bruk balsam til hver vask

Hvorfor bruke balsam? Når man vasker håret så åpner skjelaget i håret seg på grunn av friksjonen når man gnir, men også på grunn av såpen, derfor er vi nødt til å få lukket det igjen. Hvis ikke vil det stå å sprike og da er håret veldig sårbart. Derfor bruker vi balsam for å gjenopprette hårets fuktighet og for å forebygge skader.

Har du kort hår eller et fint og tynt hår så holder det å bruke en liten dæsj på størrelse med et kronestykke. Er håret tykt eller langt bruker man en dæsj på størrelse med en femkroning.

 

La balsamen få tid til å virke

La gjerne balsamen virke i et par minutter for å få mest mulig effekt av den. Igjen er det viktig å skylle godt. Blir det liggende igjen rester av shampo eller balsam i hodebunnen, kan det gi synlige utslag på fett hår og flass.

Det finnes en rekke forskjellige produkter så velg riktig produkt for akkurat deg – her er en kort oversikt på hvordan du skal velge rett til akkurat ditt hår:

  • Ved kjemisk skadet hår, bør man bruke en balsam/kur med proteiner.
  • Ved hår som er skadet av ytre påvirkninger bør man først vaske med en rensesjampo og deretter bruke både proteiner og fuktighet i balsam/kur.
  • Naturlig tørt hår trenger tilførsel av fuktighet.
  • Har man et tynt/fint hår, vil en volumbalsam gjøre susen for deg; fordi den er spesialutviklet for å ikke tynge.
  • I naturlig normalt hår bør man bruke en sjampo som renser og balsam fukter.
  • Farget hår trenger en sjampo og balsam som beskytte og forlenger fargeresultatet

 

Ikke tørk for røft

Håret ditt er sensitivt når det er bløtt. Derfor bør man ikke gni det tørt, men heller klappe det tørt med håndduken. Siden lar du det lufttørke mens det henger fritt til det er helt tørt. Altså ikke sett håret opp i en strikk. Tilfør gjerne litt olje mens det klappes tørt og tørk det alltid i hårets fallretning. Hvis du vil føntørke det så bruk varmebeskyttende og ikke alt for varm luft.

 

Gre håret når det er tørt

Ikke gre håret i bløt tilstand. Ta det heller før selve vasken. Et bløtt hår er mer sensitivt og elastisk – ergo vil det strekkes og slites mer om det greies i bløt tilstand. Legg deg til en vane å gre håret før du går inn i dusjen. Nå som du vet hva som er den beste måten å vaske håret på så vil det heller ikke floke seg på samme måte under hårvasken.

Lyst til å finne ut hvor slitesterkt ditt hår et?

Ta hårkvalitet-testen: napp ut ett hårstrå og prøv å dra den i hver sin ende. Legg merke til hvor vanskelig det er å trekke det som en strikk. Så skyller du det godt i vann og prøver igjen, legg merke til hvor mye mer sårbart håret ble.

 

Bruk riktige produkter til riktig tid

 Alle hår er forskjellige og trenger pleie som er tilpasset de behovene.  

En ting som er lett å glemme er at disse behovene forandrer seg hele tiden. Årstidene forandrer seg, hvis håret ditt har vært igjennom en tøff behandling trenger det mest sannsynlig pleie eller så kan håret/hodebunnen være i ubalanse på grunn av noe som skjer inni kroppen din. For eksempel hormoner etter graviditet og amming, eller nye medisiner du har begynt på.  

Det er ikke skadelig å bruke de samme produktene hele året, men hårets behov forandrer seg derfor vil du få et sunnere og mer glansfullt hår ved å lytte til disse behovene. Håret kan også bli litt immun mot et produkt dersom man bruker det over lang tid. Du har sikkert hørt at du bør bytte ut deodoranten din innimellom? Det samme gjelder hårprodukter.

Hvis du er usikker på hvilke produkter som er riktig for akkurat deg så hjelper vi deg gjerne. Send oss bare en mail med tlf nr så ringer vi deg opp.

 

Hva skal jeg gjøre etter trening?

Er du en av dem som trener mye, og som føler at det blir feil å ikke vaske håret så skjønner jeg hva du mener. Det som har reddet meg er å være kjapp inn i dusjen etter en hard økt for å skylde håret godt med vann. Ingen bruk av sjampo, kun vann. Hvis jeg har perioder med statisk hår så har jeg i en liten dæsj balsam helt nederst i spissene.

 

Håper du plukket opp noen gode tips. God vask!

Klem Oda 

Leser neste

Sliter du med statisk hår i vinter?
Bør alle kure håret hjemme?

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer er modererte før de publiseres.

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.