Hår og styling

Bør alle kure håret hjemme?

Bør alle kure håret hjemme?

Å ha en god hårkur hjemme er den enkleste måten å opprettholde den fine frisyren som frisøren din har skapt for deg. Enten du fort får tørt og frizzy hår, slitt hår eller blast og livløst hår, så finnes det en hårkur som gir nytt liv, og/eller opprettholder og tilfører farge.

Velg en hårkur som er tilpasset ditt hår og dine behov. Hvordan liker du håret ditt? Vil du skape volum, rette opp et skadet og slitt hår eller begrense fargetap? Å bruke hårkur jevnlig kan sammenlignes ved å bruke solkrem på huden. Du forbygger og beskytter mot ytre påvirkninger.

Kort forklart hva som skjer når du vasker håret: Se for deg at alle hårstrå har et lag av skjell rundt seg som lukker inne de viktige byggeklossene for et sunt og friskt hår. Når man sjamponerer håret så åpner man dette skjellaget litt slik at det står og spriker. Dette skjer fordi såpe er en påkjenning for håret, akkurat slik som den er for huden. Såpen skal vaske bort fett, smuss, skitt og bakterier. Derfor har vi balsam som er spesiallaget for å tilføre fuktighet, og for å lukke dette skjellaget med en gang. Når man bruker en hårkur, før balsamen vel å merke, så hjelper du til å bygge opp håret innenifra. Hårkuren trekker da lett inn i håret via det åpne skjellaget, og pleier hvert enkelt hårstrå.

Les mer om hvordan man vasker håret her.

 

Slik velger du rett hårkur til akkurat ditt hår:

Slitt hår, splittede tupper eller kjemisk skadet hår trenger hovedsakelig proteiner. Denne typen hår har typisk tynne hårstrå som lett ser slitte ut. Er du mye ute i solen, ved sjøen, i klorbasseng eller bruker mye varme på håret med f.eks. rettetang, føner eller krølltang? Alt dette sliter veldig på håret i lengden, og derfor må du tilføre proteiner for bygge opp håret igjen.

Tørt hår, frizzy hår - eller matt og livløst hår trenger hovedsakelig fuktighet. Det er mye som trekker fuktighet ut av håret vårt. Vi som bor i Norge, lever også i et ekstremt tørt klima. Luftfuktigheten er generelt veldig lav, og det er høye temperaturforskjeller. Spesielt om vinteren når vi holder det varmt inne, gjerne med vedovn, for så å gå rett ut i den kalde luften med minusgrader tørker håret lett ut. De som lett får stort og frizzy hår, har med andre ord ikke nødvendigvis har det norske klimaet på sin side.

Krøller trenger også fuktighet, men her trengs det egne hårkurer slik at ikke håret blir mettet og tungt. Da vil ikke krøllene få den spensten de fortjener. Så hvis du har krøller, og vil bruke dem, da trenger du en hårkur som er spesialutviklet for krøller.

Farger du håret? Kanskje spesielt i sterke farger som for eksempel rødt, svart eller vil opprettholde et lyst og kaldt hår. Da er fargebevarende kur et must. Det finnes også kurer som inneholder fargepigmenter slik at du kan tilføre farge hjemme mellom frisørtimene dine.

Har du flatt og livløst hår? Og kanskje er du redd for at håret klapper sammen når du bruker en kur? Dette er en kjent problemstilling for oss frisører, og noe vi hører ofte. Tipset jeg gir er dette: hvis du har kort hår, 5 cm eller kortere, så trenger du ikke bruke en hårkur. Rett og slett fordi du vil klippe av håret før det blir alt for slitt, og fordi du mest sannsynlig bruker mye styling i det. Men hvis du har lengde på håret ditt, vil du få utbytte av å bruke en hårkur. Det finnes hårkurer som er laget for å ikke tynge, og å gi volme og tekstur.  

Hodebunnsproblemer som for eksempel flass, rødhet, stram hud eller eksem, har egne hårkurer. Disse er utviklet for å rydde opp i en ubalanser hodebunn, og det finnes som regel forskjellige kurer til hvert enkelt problem. Sliter du for eksempel med fet hodebunn/fett hår så har du en hodebunn som produserer mer talg enn nødvendig. Dette kan oppstå av forskjellige grunner, men både en riktig hårkur eller sjampo kan få stabilisert fettproduksjonen igjen.

 

Hvordan kure håret trinn for trinn:

 1. Gre håret før du går inn i dusjen.
 2. Fukt håret rikelig med vann og sjamponer to ganger. 
 3. Klem ut så mye vann du klarer av håret med fingrene, eller bruk eventuelt et håndkle.
 4. Påfør kuren 5-10 cm ut fra hodebunnen og videre utover i spissene. Hårkuren skal ikke i hodebunnen, såframt det ikke er en hårkur som er spesialutviklet for dette.
 5. Dra fingrene gjennom håret for å fordele hårkuren best mulig. Bruk gjerne en kam med brede tagger.
 6. La kuren virke i hele sin virketid og skyll ut alle rester.
 7. Avslutt med balsam for å lukke skjellaget og for å tilføre glans. Skyll ut - og du er ferdig!

 

Ofte stilte spørsmål:

 • Hvor ofte skal jeg bruke hårkur?

Om du skal kure håret ofte eller sjeldent, avhenger av hårtype og hårkvalitet. Som en tommelfingerregel så sier vi 1-4 ganger i måneden - eller hver tredje gang du vasker håret. Du bør i hvert fall minimum kure minst en gang i måneden. Spør gjerne frisøren din, så kan han eller han gi et konkret svar ut ifra dine behov.

 • Kan jeg sove med hårkur?

Hvis hårkuren er spesialutviklet for bruk om natten så er svaret definitivt ja. Ellers et det ikke nødvendig å sove med hårkuren, da håret mest sannsynlig ikke vil trekke til seg mer virkestoffer utover den angitte tiden på pakningen. Hvis du derimot sliter med å vente hele virketiden, så er det bedre at du sover med kuren. Eventuelt kan du ha den i mens du f.eks. vasker huset, fremfor å skylde den ut for tidlig. Et viktig unntak er proteinkurer. Disse anbefales ikke å sove med. De stiver opp håret og kan inneholde såpass mye virkestoffer at det skal skyldes ut etter virketiden.  

 • Jeg får fort fet hodebunn, skal jeg fortsatt bruke hårkur?

Ja! Hårkurer skal ikke brukes i hodebunnen. De er til for å styrke opp og gi fuktighet til håret. Derfor skal du legge i hårkuren 5-10 cm ut fra hodebunnen og ut til spissene. Såframt det ikke er en hodebunnskur så klart.  

 • Hvorfor er det forskjellige virketider på hårkurer?

Dette har noe med virkestoffene og produsenten å gjøre. De har kommet fra til den mest gunstige virketiden for deres produkt. En hårkur som skal virke i 5 minutter fremfor en som skal virke i 20 minutter kan gi likt resultat og være likeså god.

 • Hva er forskjellen på hårkur og leave-in produkter?

En hårkur trenger inn i kjernen av hårstrået og bygger det opp innenifra, mens et leave-in produkt beskytter og pleier håret fra utsiden. To forskjellige typer produkter som utfører forskjellige oppgaver.

 • Kure hjemme eller hos frisøren?

Ja takk begge deler. Hos frisøren så får du en hår- og hodebunnsanalyse hvor hun eller han tilpasser kuren til akkurat dine behov. Frisøren har også tilgang på potente produkter som booster håret på en annen måte enn hjemmeprodukter kan gjøre. Når det er sagt så er det viktig å følge opp hjemme for å bevare det gode resultatet så lenge som mulig.  

 • Jeg er redd for at håret skal klappe sammen og vil ha volum!

Husk at du ikke skal kure hodebunnen. Hvis du tidligere har brukt hårkur, men føler at det blir for tungt, så kan det hende at du har valgt feil hårkur til akkurat ditt hår. Velg en lett hårkur som er tilpasset tynne hårstrå, og som skal gi volum og tekstur. Hos frisøren så kan du også få kurbehandlinger som skal hjelpe til med dette. Disse separerer hvert hårstrå og gir langvarig volum.

 

- Oda Ringstad Tørtberg 

Leser neste

Slik vasker du håret riktig!
Tiramisu-hårtrenden, hva er det?

Legg igjen en kommentar

Alle kommentarer er modererte før de publiseres.

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.